(K) CARL-HERMAN ELG

Karl Herman Elg

 hemförsamling Forsa i Gävleborgs län, emigrerade 1909-06-25 vid en ålder av 17 år via Göteborg med destination till Indianstaden Wetaskiwin, Alberta, Canada Nord Amerika , där enligt envisa rykten hans far Julius Elg (min farmors far) skulle bo och leva.

Men han hittade ingen Julius och Karl-Herman tröttnar fort på Indianstaden Wetaskiwin det var inget för honom, det hördes ugh, ugh, ugh så fort han såg en "röd" person. det blev till slut för jobbigt. Han styr färden åter mot Europa och England. Där jobbar han sig fram men trivs inte något vidare. Nu börjar Karl också att stava sitt förnamn med C i stället för K.

Carl åker ett år senare på ny resa, då uppger han för arbetskamrater att han ska till "Uncle Johan Palm" i Evansville, Minnesota. Äventyrsblodet har han förstås ärvt efter sin far Julius.

Han åker från, Liverpool, Engl(and den 23 Juni 1910 med Ångaren Zeeland denna gång är destinationen Boston, Massachusetts. Den båt du ser nedan på bilden är den båt som Carl-Herman åkte med till Minnesota, den hette SS Zeeland.

När han klivit av ångaren och står där i hamnen, vet han inte riktigt vad han ska ta sig till för att komma till "Uncle Johan Palm" i Evansville, Minnesota, dålig på Engelska språket och snart slut på dollarn i portmonnän.

Carl har dock tur han ser en grannerer tös stående på kajen och likt Carl inte riktigt vet vad hon ska ta sig till. Carl fattar mod går fram till tösen och på knagglig Engelska försöker han, ho are jo, can ho the Way to Evansville, tösen svarar glatt på bra Svenska, du kan ta nästa hästkärra som kommer och åka med den.


Stum av förvåning stammar Carl fram, kan du Swedes. Tösen förklarar att hennes förfäder kommer från Sverige så hon har lärt sig bra svenska. Helen Alice som hon så svenskt heter är född i Amerika i Iowa och bär efternamnet Lawerense.

De unga tu Carl 18-år och Helena 13-år lovar varandra att hålla kontakt.

Carl beger sig nu med hästskjuts till sin "Uncle" Johan Palm i Evansville, Minnesota, han har tur att få arbete som "maskin hjälpare" på en såg och timmerfirma i Port Angeles i Washington, där han arbetar några år för att få ihop dollar så han får möjlighet att bege sig iväg att besöka Helen, det är några mil till Seattle där hon bosatt sig. Ådrorna svullnar av äventyrslustnad och....

En vacker dag 1912 beger sig så Carl iväg han sätter ränseln tillrätta på ryggen och säger adjö till Johan för att vandra iväg. Vandringen till Seattle går på några dagar och arbete fanns det gott om han fick arbete på en "dept drug store" i Seattle.

I Seattle blev det många kära träffar med Helena och de gifter sig 1913 då är Carl 21-år och Helena 16-år, de får sonen Carl Douglas Dough 1918-05-13 han dör 1973-04-15

Carl Hermans son Carl Douglas Dough kom att syssla med showbusiness och har tillsammans med Stan Boreson spelat in skivor och finns på You Tube. KLICKA PÅ BILDEN så kommer du till You Tube och kan välja video.

Carl fortsätter att arbeta på Druge storen nu som Manager, tjänar bra och köper egen lägenhet 1927, de har radio vilket inte var vanligt att ha då.


Deras son Douglas kommer att gifta sig med Mary Patricia Strömberg från Seattle, King, Washington, United States of America, född 17 Mars 1925 Mary P. och Douglas Setterberg får fyra barn två söner David och Daniel Dan (Vi kallar honom Dan) Setterberg som gifter sig med Maureen den 9 augusti 1980 det är dessa som blir vår kontakt i Seattle tillsammans med deras söner. Mary och Douglas får också två döttrar Donna Starostka, Seattle och Helen Thayer, Wenatchee, Wn.

Douglas dör 15 April 1973 och Mary Patricia. dör 21 Maj 1988


FINNS BARNBARNS BARN TILL CARL HERMAN I AMERIKA ?

Tanken har kittlat i maggropen, men vi måste nog tills vidare lämna Elgstammen i Seattle, vi får leta vidare efter Johan Palm, Carl Herman och Julius Elg, slutet på historien lär nog dröja.

Men fan trot, det fanns släkt i Amerika.

Efter att vi fått genom forskning, kontakt med Seattle, så får vi där kontakt med Daniel (Dan) och hans söner Nick och Seth, via telefonkontakt, genom brev och e-mail har vi haft kontakt och bytt erfarenheter och data om släkten i Amerika och Sverige.

På Söndagen gjorde vi en utflykt med Setterbergs de ville se på några slott och Dan som är brandman vill kolla in på Köpings brandkår, där mottogs han med glädje och fick utbyta "brandtankar" med brandmännen.


Dan fick med sig några sovenirer från brandkåren.

VAR KOMMER DÅ EFTERNAMNET SETTERBERG IFRÅN ?

Jo!

Matts Persson Zetterberg född 1750-12-11 i Rovsättra, Valö, Uppland min fm, ff, ff. Senare levde familjen i Bol, Valö på Klockaregården och det var här han blev klockare.

I födelseboken kallas Matts "Matts Persson", men i husförhörslängden kallas han "Matts Zetterberg". Det är från denna klockare namnet Zetterberg kommer.

Det var denna Seth vi träffade i Stockholm 2009 tillsammans med vår dottern Marita, hennes sambo Leo och Maritas dottern Emilie, även Liam var med. Det var bra att ha dessa med då vår engelska bara lämpar sig inom lyckta dörrar, men efter ett par öl så blev det bättre med engelskan för oss också.

Vi hade trevliga två dagar i Stockholm.

När vi lämnar Seth lovar vi varandra att hålla kontakten.


Det resulterar i att Dan, Maureen, Seth och Nick bestämmer sig att åka till sverige och i samband med det besöka oss.

Vi träffas i Köping 2011 där de tar in på hotell och senare på kvällen träffas vi på grillparty hos dotter Marita och Leo. Med på grillpartyt var Paul och Carina, Kent och Camilla, Leo och Marita, Ingrid och Arne och barnen därtill.

Klockare och folk med speciella yrken hade ofta efternamn till skillnad från bönderna, men i detta fall gick namnet Zetterberg vidare till sonen Per som var bonde och som sedan har följt med till Karl-Herman Zetterberg-Elg. Namnet har nu vandrat ner till Seattle, USA där våra gäster Dan, Maureen, Seth, och Nick har efternamnet Setterberg nu stavat med S iställlet för Z.

Det var Karl-Herman som gav sin son Carl Douglas Dough efternamnet, sedan hans son Daniel Dan och sedan Dans  söner Seth och Nick, vi får väl se om Seth och Nick för det anrika namnet vidare i några generationer till.

Det är nu ca. 250-år sedan namnet togs.

I Sörmlandsbygden 1996 finns en bra beskrivning över klockarens yrke:

"Klockaren var prästens handgångne man. Han skulle ringa i klockorna, hjälpa prästen vid gudstjänsten, sköta om kyrkans inventarier och vidarebefordra kyrkans post till nästa församlings klockare. Från år 1755 skulle han betjäna allmogen med åderlåtning och från och med 1805 skulle bara den klockare anställas som hade erkända färdigheter som vaccinatör.--- Enligt kyrkolagen 1686 skulle han vara ärlig, trogen och flitig, boklärd och kunna sjunga och skrifva, så att han däruti kan undervisa församlingens ungdom. Det var nog lite si och så med klockarens förmåga att undervisa barnen - i alla fall på 1700-talet. Man prioriterade nämligen hans sångröst. Följden blev att när församlingarna skulle anställa ny klockare var det hans sångförmåga som var utslagsgivande." Så långt Sörmlandsbygden.

De 8 SYSKONEN TILL CARL-HERMAN!

Min farmor Anna Kristina född 1881-12-22 i Nansta, Forsa. På bilden nedan med make Anders Lindström född 1881-09-02

Ida Mariana född 1886-04-30 i Nansta, Forsa.

Per Johan född 1888-05-28 dog 1889-02-25 endast 8 månader gammal.

Per Johan född 1890-03-20 i Nansta, Forsa

Odöpt Flicka född 1894-01-01 dog 1894-01-07 endast 6 dagar gammal.

Jonas Erik född 1895-05-14 i Nansta, Forsa

Julius Rickard född 1897-04-20 i Nansta, Forsa.

Märta Teresia född 1905-04-27 i Forsa hon föds efter det att Julius emigrerat till Amerika.

Alla barnen förblev odöpta när fadern var babtist.Per Johan född 1890-03-20 i Nansta, Forsa, på bilden nedan.

Personakt

Odöpt Carl Herman ZETTERBERG ELG

Carpenter, Houses. Blev 65 år.

2005-07-29. S/S Zeeland detta skepp åkte Karl-Herman med från Port of Departure: Liverpool, England

Ship Name: Zeeland han åkte till destination Port of Arrival: Boston, Massachusetts för vidare färd till Evansville, Minnesota där han skulle uppsöka en Friend's (vän) med Name: Johan Palm

Far

Mor

Född

Bosatt

Bosatt

Bosatt

Bosatt

III:3 Äventyrare Julius ZETTERBERG ELG. Född 1862-04-08 Valö (C). Död 1940.

III:4 Fru Margta JONSDOTTER. Född 1862-01-24 Sörhoga, Forsa, (X). Död 1938-12-22.

1892-02-07 Nansta, Forsa (X).

1892-02-07 föds Carl Herman så här står det i födelseboken: Feb 7 Carl Herman, odöpt, fader Soldat Julius Elg, Nansta, moder Marta Jonsdotter

1893 Nansta, Forsa (X).

1895 Nansta, Forsa (X).

1896 Nansta, Forsa, (X).

1900 Nansta, Forsa, (X).

Skola-Oppegården, Byberg, klass 1-2 år 1902.

Här tror jag att det är Karl på översta raden första till vänster.

Emigrerade

Port of Departure, Liverpool, England

Port of Arrival

Bosatt

Bosatt

US citizen

Bosatt

Manager, dept drug store

Bosatt

Bosatt

Bosatt

Död

1909-06-25 Wetaskiwin, Alberta, Canada Nord Amerika.

Emigrerade till Amerika 1909 för att leta upp sin far kanske eller bara äventyrslystnad.  Har hittat en anteckning i Amerika lydande: Boston Passenger Lists 1891-1943 Karl Herman Elg, hemförsamling Forsa i Gävleborgs län, som 1909-06-25 vid en ålder av 17 år lämnade Sverige via Göteborg med destination Wetaskiwin Canada USA.

Källan till uppgiften i databasen är Göteborgs poliskammares passagerarlistor

vol. EIX:89:303:4054.


Medresenärer på båten:

Från Sorsele, AC, emigrerar 1909-06-25, från Göteborgs hamn, familjen Wiktor (29 år), Gerda (27), Wiktor (4) och Helge (2) Forsberg. Familjen anges resa till Ledus, ALTA, vilket jag antar ska utläsas som provinsen Alberta. Pappa Forsberg anges som resande utan sällskap men övriga familjen anges på samma källkod som honom, så de är på samma biljett. Sonen Helge anges dock komma från församlingen Storsele.

1910-06-14 Liverpool, England.

Åker med S/S Zeeland (Se bilden ovan) till Asby, Evansville, Minnesota för att träffa "Uncel Johan Palm"

Det står en anteckning att Karl-Herman kan Write and Read och är la`bourer han betalar resan själv med $22 på frågan om han varit i USA tidigare svarar han no (nej) men han emigrerade 1909-06-25 med destination Wetaskiwin, Alberta, Canada Nord Amerika, blev han kvar i Liverpool, England och fortsätter nu.

Han är blond har ljus hy blå ögon och är 5 feet 10 inches.

Han har god condition och hälsa.

1910-06-23 Boston, Massachusetts USA.

Port of Arrival: Boston, Massachusetts Ship Name: Zeeland för att åka till "Uncel Johan Palm" Evansville, Minnesota. USA

Name: Carl Herman Elg

Arrival Date: 23 Jun 1910

Age: 18 years

Estimated Birth Year: 1892

Gender: Male

Ethnic Background: Scandinavian

Port of Departure: Liverpool, England

Ship Name: Zeeland

Port of Arrival: Boston, Massachusetts

Friend's Name: Johan Palm

Last Residence: Sweden

Birthplace: Forsa helsingland, Sweden

Microfilm Roll Number: 151

1910-06-25 Asby, Evansville, Minnesota, USA.

Förmodligen bosatt hos "Uncel Johan Palm" 1910-06-23 eller senare.

1911 Seattle, USA.

I register över födda i Washinton finns följande info.

Parent: Carl Herman Setterberg

Name: Unnamed Setterberg

Location: Seattle

Parent: Helen Alice Lawerence

Birth Date: 13 May 19??

Sex: M

Race: W

Så någon gång efter 1910 flyttar Carl H till Seattle där han förmodligen träffar Helen som han får ett barn med och som döps till Carl Douglas.

1916 Amerika.

I do not have exact dates but starting with Carl

Herman he became a US citizen in about 1916

Han blir Amerikansk medborgare 1916

1920 Seattle, King, Washington, USA.

Name: Carl H Setterberg

Spouse: Helen A Setterberg

Birth: abt 1894 - location

Arrival: year

Residence: 1920 - city, King, Washington

1920 års census:

Här finns en Carl H Setterberg, ålder angiven till 26 (stämmer inte helt), invandrad 1908? (1909). Gift med Helen, 21 år, född i Iowa. De har en son som är 7 månader, och eftersom räkningen är gjord i januari så kan ju 7 månader vara hyfsat rätt. Sonens namn är Carl D.

(Källa : U.S. Census > 1920 United States Federal Census > Washington > King > Seattle > District 66 > sheet 16A )

1920 Seattle, USA.

Carl H uppges vara "Manager, department drug store"

1930 Seattle, USA.

1930 så återfinns familjen, fortfarande boende i Seattle, även om de som indexerat kallar familjen Setterbery.(Förmodligen ett läsfel vid indexeringen y i stället för g) Carl o Helen samt sonen, som nu kallas Douglas, äger sin lägenhet och har radio.

Carl o Helen gifte sig när de var 21 respektive 16 år. Carl står här med immigrationsår 1909 och han uppges vara "Carpenter, Houses"

Kan väl översättas med Husbyggare, snickare.

(Källa: 1930 United States Federal Census > Washington > King > Seattle > District 4 > sheet 19A )


Nu finns Carl-Herman i Seattle men ny kvinna.

1935 Seattle, King, Washington (USA).

Name: Carl Setterberg

Spouse: Nancy Setterberg

Birth: abt 1892 - Sweden

Residence: 1935 - Seattle, King, Washington

Residence: Seattle, King, Washington

1940 4th Seattle, King, Washington, USA.

Home in 1940 4th

Seattle,

King, Washington

Household Members Age

Head Carl Setterberg 48

Wife Nancy Setterberg 48

1957 Denver Colorado, USA.

Så här säger Dan: Min farfar gifte sig med en kvinna vid namn Nancy Jag vet inte hennes flicknamn de ägde ett litet hotell i Roseburg Oregon där han levde fram till sin död vid besök i Denver Colorado i 1957. Min syster Helen tycker Nancy dog före Carl H.

Äktenskap med Helen Alice SETTERBERG HAGGARD född LAWERENSE

Maka

Vigsel

Skilsmässa

Son

Helen Alice SETTERBERG HAGGARD född LAWERENSE. Född 1897-05-17 Iowa, USA. Död 1980-12-22 Santa Monica California, USA.

1913 Seattle, USA.

1930 Beräknad Skilsmässa.

Dan igen: I am not sure when but she divorced Carl H. and later married

Russel Haggard and they lived in Santa Monica California until her

death in 1980

Carl lever med Nancy 1935-1940 i Seattle.

Carl Douglas Dough SETTERBERG. Född 1918-05-13 Seattle, USA. Död 1973-04-15 King, Seattle, USA.

Äktenskap med Nancy SETTERBERG

Maka

Vigsel

Nancy SETTERBERG. Född 1892 Illinois, USA.

1934 Beräknad Vigsel.


Så här fortsätter Dan: My Grandfather married a woman named Nancy ( I don't know her maiden name they owned a small hotel in Roseburg Oregon where he lived until his death while visiting in Denver Colorado in 1957. My sister Helen thinks Nancy died before Carl H.

Här några kort på Setterbergs i Köping:

                Daniel Dan                                                                                     Maureen

            Maureen och Dans söner Seth och Nick   

Kanske vi ses i Seattle någon gång i framtiden.