FETTISDAG I KONSUM NÄSVIKEN 1956

                

ERIK WESTLINGS RATIONALISERING.

              Rationaliseringen ledde till Semmel-KRIS!


Tisdag morgon inte vilken tisdag morgon som helst utan fetisdagsmorgon, detta innebär att massor av semlor ska hämtas hos Bagare Erik Gustav Åslund.

    

    Erik kom från Hälsingtuna var född 1901 inflyttad 1932 till Forsa hade bageri i Böle gifte sig           med Ingeborg Linnea Rundkvist dotter till Ångbåtsmaskinist

    Karl Johan Rundkvist Iggesund de fick barnen Mary-Linnea född 1932 och Erik Harry Lennart

    född 1935.


    Erik och hustru skötte bakningen, sonen Harry och dottern Mary hjälpte väl till också, ett               familjeföretag.


       

     Mary gifter sig med Kurt Gösta Fjällberg och de får dotter Marianne Linnea född 1953 och Lena      född 1964 hennes dotter Lena tog kontakt med mig via mail och talade om att Mary hennes

     moder nu bor i Bagare Åslunds hus med Sven Thage Hilmersson i Båtlänningen 5 där bageriet låg.
     Sven Hilmersson var duktig fotbollsspelare i NIK.


Jag "springsjasen", med "sjascykeln" som har pakethållare både bak och fram, grön, med Näsvikens Handelsförening skrivet på den breda ramen, trampar jag i väg för att hämta de första tjugo lådorna med semlor.

Hos bagare Åslund får vi det obligatoriska winerbrödet specialgjort till oss med extra mycket sylt och florsocker, alltid lika uppskattat av oss "springsjasar".


Jag lastar semlelådorna på cykelns frampakethållare och åker i väg, man får titta "runt" lådorna för att se åt vilket håll man kör, med vana och bra balanssinne går färden från bagare Åslund till Handelsföreningen bra, ställer upp cykeln och går in för att få hjälp att bära in lådorna, Kulo, Malmen, och Tage brukar hjälpa till, fem lådor var är lagom att bära av denna ömtåliga delikatess.


Rationalisering ryter Affärsföreståndare Westling, fyra man att bära några lådor med semlor när det räcker med två man, en bär bak och en fram, tycker Westling.

Jag och Affärsföreståndare Westling går ut till Handelsföreningens cykel för att rationalisera.

Westling tar tag i den nittonde lådan uppifrån jag den tjugonde lådan, nu lyfter vi lådorna, skriker Westling, att lyfta tjugo lådor när en håller i den nittonde kan bara sluta på ett sätt.

Krasch, bom, katastrof!


Semlorna i en enda röra på backen Westling hållande den nittonde lådan i handen väsande, Arne åk tillbaka till bagare Åslund, ta med fem liter grädde så han får göra "nya" semlor.


När jag och semlorna kommer tillbaka till bagaren borstar Åslund av semlorna så gott det går från sand och grus, vispar grädden och gör semlorna så fin som det nu går med tjugo tippade lådor semlor.


Åter till Handelsföreningen, på bron står "Kulo", "Malmen", Tilda och Tage de tar fem lådor semlor var och bär in till bröddisken.

Westling hörs ute på kontoret någonstans irriterat morra, rationalisering, rationalisering, det måste rationaliseras.Sensmoral.

Av detta kan man lära, att det inte går att bära, tjugo lådor semlor, utan att rationalisering lära.