DANSERNA PÅ RAGNVALDSNÄS.

 

Balladen om en dansbana
Den lilla dansbanan från 1926 i skogen i Ragvaldsnäs i Hälsingland, är byns nav och vårdas ömt av de få invånare som fortfarande lever där. Byn lever upp på sommaren då stugorna fylls med sommargäster. Då spelas det teater och byns eldsjälar ordnar populära danskvällar så att dansbanan åter får liv.

Dokumentären Balladen om en dansbana handlar om en glesbygd där man bryr sig om varandra med en blandning av humor, allvar, retsamhet och stor generositet. En gemenskap som har en liten och sliten dansbana i centrum. Där det viktigaste är pardansen. Att hålla i varandra och gunga i takt till musiken. Bekanta som obekanta, far med dotter och mormor med sonson. Så som man alltid umgåtts.

- I andra byar byggde man bönhus men här byggde de en dansbana, berättar Kalle Lindberg som i flera årtionden tagit hand om dansbanan. Nu är hans son Tommy Lindberg ordförande för bygdeföreningen och en av de eldsjälar som håller dansbanan igång.


Ragvaldsnäs ligger vid Hälsingekusten strax intill gränsen till Medelpad. Här levde man förr av fiske, lite jordbruk och att ha några djur. På vintern arbetade man åt skogsbolagen. Fortfarande är de flesta Ragvaldsnäsbor mångsysslare.

Tommy Lindberg kör skolbuss och frun Mia sköter Gnarps kyrkogård samtidigt som är månskensbönder.

Matrialet taget från KLICKA.