CIGENARPACKET EPISOD ETT

 

En vanlig sommardag på konsum i Harmånger 1968.

Evy, Ingrid och jag jobbar. Transporterna med varor kommer, mjölk, kött, chark och bröd.

Vi gör våra vanliga rutiner, Evy plockar upp bröd och fyller upp varor i butiken,  jag tar hand om kött och chark, fyller upp fläsklägg, revbensspjäll, skinkstek, innanlår och andra delikatesser i butikens lösviktsdisk för manuell försäljning, det är fredag så det kommer extra mycket köttvaror, en god söndagsmiddag eller något gott att grilla till fredagkvällen måste finnas. Ingrid i kassan öppnar,

 

Dagen går det börjar närma sig lunch.

Evy åker hem för att äta, det är lugnt i butiken så här mitt på dagen våra kunder har ännu inte slutat sina jobb.

 

Gräsmattan behöver klippas, det skulle vara skönt att få det gjort, så det ser fint ut utanför butiken när det närmar sig helg, sagt och gjort, hämtar gräsklipparen i förrådet och talar om för Ingrid att jag är utanför så hon kan ropa om det skulle behövas.

Det är en fin sommardag molnfritt, varmt, blommor i sin sommarprakt, petunior, tagetes, i butikentréns blomlådor, det luktar grönt nyslaget gräs, jag går nästan drömmande med gräsklipparen, hör några bilar som stannar på parkeringen men reagerar inte så mycket på detta utan fortsätter mitt jobb med gräsmattan.

Kanske borde jag gå in i butiken och se om det kommit några kunder Ingrid är ju ensam inne, tänker jag.

Stänger av gräsklipparen och går in i butiken.

 

Cigenare, cigenarpack, cigenarungar i hela butiken två stycken framme i kassan tjattrande med Ingrid om vilka kryddor som passar till grillade revbensspjäll de betalar snabbt för ett paket salt och en påse vitpeppar, när de ser mig komma in skriker de något till de andra cigenarna i butiken på romanska, det väller ut cigenare ur butiken likt en myrstack en solig vårdag i mars mot parkeringen där står tre husvagnar stora som hus.

Jag ser dom åka iväg mot Hudiksvall

 

Ingrid och jag går runt i butiken för att göra en inventering, snabbt inser vi att den manuella disken blivit länsat på sitt innehåll skinkstekar, fläsklägg, innanlår och revbensspjäll är som borta.

Harmångersbornas helgmat som bortblåst.

 

Salt och vitpeppar som krydda till grillade revbensspjäll var det som cigenarpacket köpte, mot Hudiksvall, tänkte jag, det var ju ditåt de åkte.

Snabbt telefonsamtal till polisen i Hudiksvall, jag skriker, åk ut till E4 och stoppa de tre husvagnarna stora som hus lyckas jag få fram till polisassistenten som svarar i telefonen i polishuset, efter en stunds förklarande så har polisassistenten förstått vad som hänt, vi skickar en polisbil och hör av oss senare meddelar assistenten.

 

Vi funderar hur de kunde få med så mycket kött utan att vi sett det, var gömde de maten.

Våra funderingar får ett svar när polisen några timmar senare ringer och berättar hur det gått till. Cigenarpackets damer hade plastkassar insydda i sina stora kjolar som de stoppade ner köttet i vi tog dem på bar gärning på en rastplats utanför Söderhamn där de satt och grillande revbensspjäll, en varm vanlig sommardag i juli månad, säger polisen.

 

Vid visitation i husvagnarna hittades guld och silvervaror som stulits vid ett inbrott i Sundsvall, upplyser polisen oss om, det var bra att ni ringde.

 

Grillparty i Söderhamn. Torp måste hyras. Det var rubriker i Aftonbladet på lördagen.

Det var så många cigenare som polisen omhändertog så de fick inte plats i häktet därför fick ett tomt torp hyras för att få plats med cigenarpacket.

 

En vanlig dag på jobbet kanske lördagen kan bli.

 

Kommenter2012!

Resandefolket ska de ju kallas "cigenarpacket" men detta kära diskrimeringsombudsmannen kan du gärna få sätta mig i fängelse för. Jag kallar dem "cigenarpack",  "cigenarpack" och åter igen "cigenarpack" för det var dessa.

Släng av er de stora kjolarna med plastkassar i och var som vanligt folk så kanske jag också en dag kan kallar er resandefolk.

 

Nu käre diskrimeringsombudsman ska jag dricka kaffe och käka en Negerboll, de du. 

 

Tillbaka till toppen av sidan.