BYBERG EN FILIAL TILL KONSUM NÄSVIKEN

EN BERÄTTELS AV BERNDT SJÖSTRÖM.

Hur det kunde vara förr att arbeta i konsum Näsviken

Började i konsumbutiken i Byberg såsom springpojke, troligen 1944, jobbade på eftermiddag i affären efter att gått fortsättningskola på Hamre skolan förmiddag. Butikschef där var Gösta Olsson "Perorsas Gösta" från Övernäs. En mycket fin människa och arbetskamrat. Jag fick ofta fria händer i att sköta butiksjobbet medan Gösta skötte kontoret. Det fanns mycket att göra på kontoret i efterkrigstidens dagar med olika kuponger som var kvaroch ransoneringskorten fanns ännu.


Personalen i Näsvikens Koopertiva butik bestod då av chefen Signell, sekreterare Vera, butikschef Åslund, personal Ivar Sund, lagerchef Einar Svan, manufakturaffär Märta "Macko" Malmqvist.

Jag var också utlånad till butikerna i Näsviken och Sörforsa.

En händelse var när jag var utlånad till butiken i Näsviken, Einar kommer rusande med andan i halsen och vill att jag skall följa med till magasinet vid järnvägsstationen. När vi kommer fram dit vill han ha hjälp med att kasta ut en råtta, som han har skjutit ihjäl därstädes, men hade ej mod att själv ta ut den.

Ett annat minne som hos mej bränts fast är följande. Jag var utlånad som semesterersättare till filialen i Sörforsa. Min chef Gösta Olsson i bybergsfilialen hade tillsamman med sin fästmö Anna Eriksson, "Myrannerses Anna" fått en baby. Anna låg fortfarande kvar på B.B. Konsum Sörforsa hade just fått hem en ny barnvagn, varför jag kontaktar Gösta och vi kommer överens att jag skulle försöka ta med den till butiken i Byberg när jag cyklade hem. Sagt och gjort, lånade en släpkärra som fanns på butiken i Sörforsa, och satte in vagnen i Bybergsbutiken när jag åkte förbi.

När jag vaknade morgonen efter, får jag den värsta kalldusch jag fått i mitt 77-åriga liv.

Butiken i Byberg hade under natten eldhärjats, och Gösta som hade sin bostad ovanför butiken hade ej påträffats. Följden blev att 14-årige springgrabben bröt ihop. Gösta var min bäste vän och kamrat, min idol.

Jag kryade så småningom på mig och skulle bege mig till mitt värv i Sörforsa dagen därpå, gick och skjutsade cykeln upp till nuvarande riksväg 84, då kommer en person cyklande efter vägen och där fick jag min andra chock, det var nämligen Gösta Olsson, som varit hemma hos sina föräldrar i Övernäs och sovit över därstädes och visste lika lite som jag om vad som väntade i butiken.


Där var det mesta förstört av brand och vatten, så en tillfällig butik fick anordnas på andra sidan riksväg 84 nämligen i en fastighet tillhörande Johan Högström på den fastigheten fanns då tre gårdar en som beboddes av ägaren, en annan av skomakaren Bergman och den tredje tom, den hyrdes då av Näsvikens Koopertiva förening u.p.a. som filial i Byberg, tills rätta butiken blivit reparerad och klar för sitt ändamål.


Men idag skulle den (och många flera) butiker ej fått sälja sina matvaror på det sätt som gjordes då. exempelvis charkvaror, de kom ju viss dag i veckan och beställning skulle av personalen ha gjorts så att varorna räckte tills nästa charklåda kom. Följden blev att man fick vara med om att fräscha upp falukorv med att putsa den så att den såg ny ut, röra om i köttfärsen så den såg färsk ut, hemska tider, vad skulle icke ha betalts för en kyldisk då.


Slutade sedermera på koopertiva och ersattes om jag minnes rätt av min kusin Ingvar Sjöström.

Jag började arbeta i Hudiksvall hos Sem Svensson på Östra Tullgatan men blev av vissa skäl ej gammal på den posten, fick jobb hos J.W,Granströms eftr. Torwald Mickelsson vid salutorget. Vi sände frukt, grönsaker, jäst och gevalia kaffe till butiker i hela norra Hälsingland. Det var ett trivsamt arbete med goda jobbarkompisar.

Det var förresten under den perioden, jag träffade min nuvarande hustru, men vi var unga båda och skildes åt för att efter trettiofem år åter råkas.


Tack Berndt Sjöström för detta underbara inlägg om konsum Näsviken i fornstora dagar.